"Bağımsız ve topluluk destekli gazetecilik": Yeşil Gazete 13 yaşında!

Editörden
-
Aa
+
a
a
a

Türkiye Yeşilleri’nin kolektif çabasıyla 2008’de yayın hayatına başlayan, bağımsız ve topluluk destekli gazetecilik akımının ülkemizdeki en önemli temsilcilerinden biri olan Yeşil Gazete 15 Eylül’de 13. yaşına girdi. Kendisinin de gönüllüsü olduğu programcımız Ercüment Gürçay Yeşil Gazete'yi ve gazetenin Açık Radyo'yla işbirliğini kaleme aldı.

(Yeşil Gazete Çamtepe buluşması -15 Eylül 2018)

1990’lı yıllara kadar medyaya dördüncü güç denirdi. Sermayenin medyaya el atması ve haber güvenilirliğinin sorgulanır hale gelmesi ile birlikte 1990’lı yıllarda, iletişim teknolojilerindeki gelişime paralel, ABD’den başlayarak tüm dünyada ana akım medyalara alternatif yurttaş yayıncılığı, yurttaş gazeteciliği ve topluluk bağlantılı gazetecilik gibi akımlar ortaya çıktı. Artık internete ulaşabilen çoğu insan çevresinde olup bitenleri gözlemleyip, görsellerle destekli metinlerle bunları sosyal medya hesaplarından kamuoyuna duyurmaya başladı. Ben de 2006’dan sonra Facebook sayfamı günlük gazetem gibi kullanamaya, içerisinde yer aldığım kültür sanat olaylarını, siyasi deneyimlerimi veya beğenilerimi Facebook sayfam üzerinden düzenli olarak yayımlamaya başlamıştım.

 

Açık Radyo’yu yaklaşık 20 yıldır düzenli takip ediyordum. 2009 yılında Ergene Nehri için mücadele eden bir gruba dâhil oldum. Bireysel sosyal medya hesaplarım üzerinden bu hareketin eylemlerini yazmaya devam ettim. Yeşil Gazete ile tanışmam da o günlere denk düşüyor. Ömer Madra’nın ders verdiği Yeşil Ev’e gidip gelmeye başlamıştım. Orada Türkiye Yeşilleri ile tanıştım. Bugün de onlarla birlikte daha güzel bir dünyanın düşü peşinde siyaset yapmaya devam ediyorum. 

Yeşil Gazete, yukarıda saydığım bağımsız gazetecilik akımları içerisinde topluluk destekli gazetecilik akımının bana göre ülkemizdeki en önemli temsilcilerinden bir tanesi. Gazete, Türkiye Yeşilleri’nin kolektif çabasıyla 2008’de yayın hayatına başladı ve bugün de ağırlıklı olarak okuyucuları, gönüllü çalışanları ve konuk yazarlarının desteğiyle yoluna devam ediyor. Gazeteyi 2016'ya kadar bir okuyucu olarak destekledim, takip ettim. Bireysel sosyal medya hesaplarım üzerinden gazetenin daha geniş kesimlere ulaşması için çaba gösterdim. 2016'da bazı yazılarım gazetede yayımlandı. 2016'dan sonra gazeteye daha düzenli yazmaya çalışarak destek olmaya çabaladım ve bugün de gazete kolektifinin üyesiyim. Benim için çok anlamlı bir çabanın adı oldu Yeşil Gazete.

Yeşil Gazete’de tıpkı Açık Radyo gibi ağırlıklı olarak okuyucuları, gönüllü çalışanları ve konuk yazarlarının desteğiyle yoluna devam ediyor ve o da tıpkı Açık Radyo gibi bağımsız çizgisini bu biçimde koruyabiliyor. Bugün benim gibi Açık Radyo’da program yapan birçok arkadaşımız aynı zamanda Yeşil Gazete’de yazılar da yazıyor. Ağustos ayında Yeşil Gazete-Açık Radyo işbirliği yeni bir aşamaya evirildi. Yeşil Gazete gönüllüleri Selin Uğurtaş ve Arca Yılmaz‘ın hazırladığı ‘Yeşil Havadis’ 28 Ağustos Cumartesi günü Açık Radyo dinleyicilerine ilk kez merhaba dedi.

Her hafta cumartesi sabahları 08.00-09.00 saatlerinde yayınlanan programda; Yeşil Gazete’nin bir hafta boyunca ele aldığı, odaklandığı ve özel haberleriyle gündeme getirdiği “Yeşil Gündem”in yanı sıra, haftaya damgasını vuran olaylarla ilgili konunun uzmanlarıyla, aktivistlerle ve bilim insanlarıyla röportajlar, geçen haftanın bizi “en sevindiren”, “en çok üzen”, “en şaşırtıcı” haberleri, su, enerji, gıda, hava gibi gündelik yaşamımızın temelleriyle ilgili pek bilinmeyen ilginç bilgiler yer alıyor. Müzikler de dinletiliyor. Bu keyifli programı dinlemenizi öneriyorum.

Ekolojik meseleleri ve diğer toplumsal, yaşamsal sorunları öğrenebilmek, bilinmezlerin ayrımına varabilmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Bu gibi günlerde Açık Radyo’nun sesine ve Yeşil Gazete gibi gazetelerin varlığına duyulan ihtiyaç daha da artıyor. Bilinmezlikler içerisinde gerçeği görebilmek, yönümüzü belirleyebilmek için hepimiz belki de bir kutup yıldızı arıyoruz.  

Yeşil Gazete bir süre önce kamuoyuna bir çağrı yapmıştı: Tanık olduğunuz ekolojik yıkım hakkında gazetemize yazın çağrısıydı bu. Ekolojik vicdanı, sosyal adaleti, çevre adaletini, doğrudan demokrasiyi, katılımcılığı önceleyen; şiddeti, erkek egemen dili reddeden, doğayı merkeze alan, özgür yaşamı ve çeşitliliği savunan, kendisini yerel ve küresel vicdan ağının bir parçası olarak kabul eden yayın çizgisiyle 13 yıldan bugüne yayın hayatına devam eden Yeşil Gazete’nin sizler de gönüllüsü olabilirsiniz. Gazeteye haber yapabilir, yazılar yazabilirsiniz. Bugün ekolojik, ekonomik, siyasi ve sosyal yıkıma karşı alan gazeteciliği, haberciliği yapmak, gerçek ve doğru haberi kamuya ulaştırmak hepimiz için önemli bir sorumluluktur diye düşünüyorum.   

Belki bir gün balkonunuzda otururken çocukluğunuzun geçtiği parkta ağaçların kesildiğini fark ettiniz ve buna tepki göstermek istediniz. Ya da yaşadığınız şehirde yeni bir maden projesi gerçekleştiriliyor ve yaşam alanınızın tehdit altında olduğunu düşünüyorsunuz.

Belki de tanık olduğunuz şey hayvan dostlarımıza karşı bir hak ihlali, denizlere karışan kirlilik, yanan veya yakılan bir orman, zehrini soluduğumuz havaya karıştıran bir termik santral…

Koronavirüs salgını sebebiyle günlük faaliyetlerimiz sekteye uğramış olabilir ancak ekolojik yıkım her geçen gün daha da şiddetlenerek devam ediyor. Bu sebeple çevremizde olup bitenleri gözlemlemeye ve bilgi paylaşımına her zamankinden daha çok ihtiyacımız var. Haberlerinizi [email protected] adresi üzerinden Yeşil Gazete’ye ulaştırabilirsiniz.

Yeşil Gazete’nin özel haber, video haber ve yazılarına ulaşmak da artık çok kolay. İlgi alanınıza göre hazırlanan Yeşil Gündem’in mailinize ulaşması için abone olabilirsiniz. Detaylı bilgiyi www.yesilgazete.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Yeşil Gazete 15 Eylül’de 13 yaşına girdi. Umuyorum Yeşil Gazete kolektifi çalışanlarıyla, konuk yazarlarıyla ve okuyucularıyla uzun yıllar, her adımda biraz daha çoğalarak yola devam eder.

Ercüment Gürçay